A Look Inside the Archibald Granville Bush Science Center Renovation

Now in its infrastructure phase, the state-of-the-art facility is beginning to take shape.

Construction on the redesign and expansion of the Archibald Granville Bush Science Center began in the spring of 2012. Now in its infrastructure phase, the state-of-the-art facility is beginning to take shape. The photos featured below were taken on November 9, 2012, and are accompanied with quotes by Director of Facilities Management Scott Bitikofer.

The main hallway on the third floor of the Bush Science Center houses labs, classrooms, offices, and student lounges. (Photo by Scott Cook) The main hallway on the third floor of the Bush Science Center houses labs, classrooms, offices, and student lounges. (Photo by Scott Cook)

"The primary public circulation on each floor is to keep people in main corridors to give students and faculty the opportunity to interact. The old building had no student space. So much of this building has been designed to bring people together. Students who spend more time in the science building are going to do more work, be better prepared, and achieve more. We want to make such a comfortable place for them that they never want to leave."

The renovation of the Bush Science Center is currently in the infrastructure phase, where crews are installing pipes, wiring, and ductwork. (Photo by Scott Cook) The renovation of the Bush Science Center is currently in the infrastructure phase, where crews are installing pipes, wiring, and ductwork. (Photo by Scott Cook)

"You see lots and lots of pipe and conduit. The science center has many different kinds systems to distribute the various services scientists require. We are installing systems to manage and distribute deionized water, highly filtered water, steam, compressed air, and vacuums. This project is very similar to building a hospital."

Labs in the Bush Science Center will have windows for observation and separate write-up areas so that note-taking does not interfere with experimentation. (Photo by Scott Cook) Labs in the Bush Science Center will have windows for observation and separate write-up areas so that note-taking does not interfere with experimentation. (Photo by Scott Cook)



"We added over 100 windows in this building. There’s a lot of glass. As you’re walking down the hall, rather than having this cocoon feeling, you can look outside and look into the labs. This is good for both safety and helping students get excited about science. We want to bring a lot more visibility to the sciences at Rollins."

The three-story atrium in the new Bush Science Center is designed to create a social and collaborative learning environment. (Photo by Scott Cook) The three-story atrium in the new Bush Science Center is designed to create a social and collaborative learning environment. (Photo by Scott Cook)

"The old building had a closed circulation. There was no vertical communication. Functionally, the atrium breaks down silos so people can see what's going on throughout the building. This will allow for ideas to cross-pollinate. The atrium is more than just a pretty space; it's a functional space."